Hyperglykaemia vagy prediabetes

A „hiperglikémia” kifejezés azt az állapotot jelenti, amelyben a 100 mg/dl-nél nagyobb éhomi vércukorszint található. A cukorbetegség diagnosztizálásához elegendő a legalább két különböző napon megerősített 126 mg/dl éhgyomri glükóz.

Mi a hiperglikémia?

Mi a hiperglikémiaA hiperglikémia a magas vércukorszint megállapítása. A tünetegyüttes szubjektív, 180 mg/dl-nél nagyobb vércukorszint esetén jelentkezhet.

Melyek a hiperglikémia okai? A hiperglikémia oka lehet az inzulin hormon elégtelen termelése vagy nem megfelelő hatása. Egyéb okok lehetnek: diabeteses betegek (inzulin és/vagy hypoglykaemiás szerek) terápiájának hiánya vagy nem megfelelő bevitele, egyidejű akut betegség fokozott terápiájának szükségessége, hajlamos betegek túlzott szénhidrátbevitele vagy diabetogén gyógyszerek bevitele. A hiperglikémia másik oka a hasnyálmirigy betegségeiben (hasnyálmirigy-gyulladás, onkológiai betegségek) vagy az endokrin rendszer ritka betegségeiben fordulhat elő.

Melyek a hiperglikémia tünetei? A hiperglikémia gyakran nem ad tüneteket vagy jeleket, ezért a cukorbetegség (a tartós hiperglikémia másodlagos krónikus betegsége) alattomos betegségnek számít. Néha tünetek jelentkeznek, amikor a betegség már évek óta jelen van. A súlyos hiperglikémiát a következők jellemzik:

  • Fáradtság
  • Fokozott szomjúság (polydipsia)
  • Fokozott diurézis (poliuria)
  • Akaratlan fogyás, néha együtt fokozott étvágy
  • Rossz közérzet
  • Hasi fájdalom

Súlyos esetekben mentális zavar és eszméletvesztés is előfordulhat.

Hogyan lehet megelőzni a hiperglikémiát? Hogy megakadályozza a kialakulását a hyperglykaemia célszerű: fenntartani az egészséges életmód elvégzésével a rendszeres testmozgás, még mérsékelt; tartsd a súlyt-alakú, valamint a végrehajtására karcsúsító stratégiák, ha ön túlsúlyos; kövesse egy kiegyensúlyozott, kifejezetten kiegyensúlyozott étrend, elkerülve a cukros italok, különösen kalóriatartalmú ételek. A veszélyeztetett betegeknél (cukorbetegek családtagjai, korábbi diabetes mellitus, elhízás, az inzulinrezisztencia klinikai tünetei) ajánlott időszakos vércukorszint-monitorozás (legalább évente egyszer, ha normális, azaz kevesebb, mint 100 mg/dl).

Diagnózis

DiagnózisA hiperglikémia diagnózisa vérvétel esetén merül fel. Ha ez a változás első bizonyítéka, forduljon orvosához, hogy végezzen egy másik kontrollmintát, amely-ha van ilyen-glikált hemoglobin-mintával kapcsolatos biokémiai adatokkal jár, amely lehetővé teszi annak megértését, hogy a hiperglikémia adatai izoláltak vagy krónikusak-e. A glycated hemoglobin adatok is lehetővé teszi, hogy közvetlen felé életmód korrekciós kezelés (ha <6,5% – os) vagy pedig egy szakember értékelés társítani a gyógyszeres kezelés.

A hyperglykaemia, az elhízás, a magas vérnyomás és a (magas Ldl-szinttel rendelkező) hypercholesterinaemia közötti összefüggést általában metabolikus szindrómának nevezik, és a szív-és érrendszeri betegségek egyik fontos kockázati tényezője.

Kezelés

KezelésA glycated hemoglobin adatok lehetővé teszi, hogy közvetlen felé életmód korrekciós kezelés (ha <6,5% – os) vagy pedig egy szakember értékelés társítani a gyógyszeres kezelés.

Azonban célszerű, hogy elfogadja az egészséges életmód, szenteli magát az állandó fizikai aktivitás, majd a kiegyensúlyozott étrend.